Изградња цркве

DSC_0227a

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКА И ПРИМОРСКА

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ГА
ЦКО
ОДБОР ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА
„СВИХ СВЕТИХ МУЧЕНИКА СРПСКИХ
У
ЉЕСКОВОМ ДУБУ

бр. 46/12
19.10.2012.г.Г

ЖИРО РАЧУН UNICREDIT BANK: 551-790-222-030-5821,

БРОЈ ТЕЛ. (КАНЦЕЛАРИЈА ЦО ГАЦКО): 059/471-373

СВЕШТЕНИК ДАНИЛО ДАНГУБИЋ: 065/22-99-77, daniliada@yahoo.com

 

О Б А В Ј Е Ш Т Е Њ Е

Поштовани, част нам је обавјестити Вас
да смо покренули иницијативу зa изградњу храма

С В И Х    С В Е Т И Х    М У Ч Е Н И К А    С Р П С К И Х

у Вашем и нашем Љесковом Дубу.

Према народном предању, сачуваним историјским изворима и црквеним забиљешкама, а посебно на основу материјалних остатака, духовни живот старог Гацка био је богат и разноврстан. Најстарији споменици духовне културе из периода XI и XII вијека нису сачувани. Из периода од XIII до XV вијека било је више од 20 црквених храмова и пет манастира, тада активних, који су нестали у турским разарањима током XV, XVI и XVII вијека. Један од тих манастира (по предању) налазио се у Љесковом Дубу.

Дуг према древном Христоликом народу оваога краја, који је умио Богу да се моли и у најранијим тренуцима своје историје, а по највише дуг према пострадалим прецима у Другом свјетском рату, постакао је становништво да, повором седамдесетогодишњице покоља подигну светињу и у њој пројаве, љубав и захвалност својим светим прецима.

Ове године формиран је одбор за изградњу храма на челу са парохијским свештеником Данилом Дангубићем. До сада смо обавили припремне активности те нам у наредном периоду предстоји труд, љубав и залагање како бисмо овај физички мален, али духовно и задужбинарски изузетно велики храм подигли и у њему били једнодушно на молитви, приносећи молитве Живоме Богу за покој душа пострадалих житеља овог села у погрому од стране злогласног пројeкта НДХ, руком крвожедних Усташа и Нијемаца, 29. јуна 1943.г.

На потоњем састанку са Преосвештеним Епископом Захумско-херцеговачким и Приморским Г. Григоријем, добили смо благослов за почетак радова, а Преосвештени Владика је по свом архијерејском провиђењу, храм посветио СВИМ СВЕТИМ МУЧЕНИЦИМA СРПСКИМ, МЕЂУ КОЈЕ ЈЕ УВРСТИО И МУЧЕНИКЕ СА ЉЕСКОВОГ ДУБА-ПОСТРАДАЛЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ, НЕВИНЕ И НИЧИМ ОКАЉАНЕ „ДО ТИМЕ ШТО СУ ТО ШТО ЈЕСУ И ШТО СУ ЖЕЉЕЛИ ДА ТО И ОСТАНУ“.

Овим путем Вас обавјештавамо да имамо искрену намјеру да изградимо ову Богомољу како бисмо удахнули живот овом пасивном, али светом и крвљу мученика натопљеном крајолику.

Сваки вид помоћи добро нам је дошао, а Господ нека нам свима узврати љубављу својом.

                ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА ЗА ОБНОВУ ЈЕРЕЈ ДАНИЛО ДАНГУБИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>